Traductor

dissabte, 19 d’agost de 2017

Dolmen a Sabiñánigo

Avui visitarem un dolmen que ens quedava més o menys de camí a Nafarroa (Navarra), on la idea és passar uns dies de tranquil·litat a Lintzoain, típic poble euskaldun als peus dels Pirineus.

Tot anant cap allà per la carretera N330, ens desviem cap a Boltaña per la A-1604. Seguint aquesta carretera 10.6 quilòmetres, trobarem una pista a la dreta just després d'uns contenidors de reciclatge i la seguirem uns 6.5 quilòmetres. En aquest punt, trobarem a la nostra dreta un camí per a 4x4 que ens portarà al megàlit en uns 680 metres. El dolmen és col·locat en un lloc que la persona que hagi vist uns quants dòlmens ja s'ho ensuma, és a la part alta d'un monticle a la dreta de la pista, tocant aquesta.


La cambra simple d'Ibirque o la Caseta de las Brujas, amb unes dimensions internes de 2.10 metres de llargada, 1.70 d'amplada i una alçada conservada d'1.75, és força maca i resta ben conservada. La cambra és rectangular, construïda amb quatre lloses. A l'entrada del megàlit hi ha una altra pedra, de més petites dimensions, que faria funcions de tancament de l'habitació sepulcral. A la part posterior, hi ha una llosa caiguda, situada just darrere de la llosa de capçalera, quasi arrepenjada amb aquesta, que molt possiblement devia ser part de la coberta.

El túmul no queda del tot definit. Segurament, la localització del megàlit en aquest punt no va ser coincidència, ho deurien fer en aquest lloc per aprofitar part de l'aflorament rocós del mateix turonet. Tot i això, es veuen restes molt minses d'un antic túmul artificial. De fet, també es veuen restes d'un cromlech de contenció a la part més oest del megàlit.

Pel que fa a troballes arqueològiques, no en sabem res, l'únic que hem trobat ha estat l'afirmació de nombrosos espolis. Estem esperant un llibre de la zona, que potser ens aportarà llum en aquest punt.

D'altra banda i segons informacions rebudes de l'amic Manolo després d'haver visitat el sepulcre, es veu que molt proper al megàlit hi ha un túmul molt definit, que nosaltres no vam veure.

Dolmen vist, túmul no, seguim cap a Nafarroa!

Coordenades:

Ibirque o La Caseta de las Brujas: UTM (ETRS89): 30T, 726944, 4692896