Traductor

divendres, 14 de novembre de 2014

Menhir a Montmeló

Un divendres que la Cris tenia festa, vam decidir anar a fer un volt pel corredor a visitar el menhir del Trull, que ja l'hem inserit amb el seu dolmen a l'entrada pertinent (Cròmlec de Pins Rosers i dòlmens i menhir al Corredor).

De tornada vam anar a Montmeló, en qüestió, al Museu Municipal de Montmeló. Està força bé, vam veure una exposició de Montmeló en diferents èpoques, també en la prehistòrica que és la que més ens interesa (tenen una destral Neolítica exposada), a la part superior de l'edifici.

A la part inferior, just davant de la porta d'accés, ens trobem amb aquest gran roc.


És el menhir de la Pedra de Llinars. Aquest menhir consta d'una alçada de 2.37 metres per  una amplada de 0.84 i un gruix de 0.62 metres. Té uns gravats idèntics als del menhir de Castellruf, però al revés, que no es veuen gaire, però si us fixeu bé en la part superior del megàlit, es veu una linea difuminada, que seguint-la fa com un tres a l'inrevés.

Les dues marques que es veuen molt més són restes d'intents de tallar el megàlit en època més moderna... per moderna vull dir els Romans!! se suposa que per aprofitar els grans rocs obtinguts per a la construcció de quelcom.

Per a que veieu bé el gravat del menhir, inseriré un dibuix esquemàtic extret de l'estudi: Els Menhirs del Baix Vallès abans de la descoberta del Menhir de Mollet. De Jordi Bertran i Duarte, Josep Bosch i Argilagós i Montserrat Tenas i Busquets.
 

Si voleu conèixer més informació del menhir o d'altres restes arqueològiques de Montmeló, no dubteu en parlar amb la noia que és a la recepció del museu, és molt amable i en sap molt!

No he trobat datatge exacte del monòlit, amb els menhirs és difícil, però, jo que no soc arqueòleg, ni res... El dato al neolític, més que res pel gravat, idèntic al de Castellruf o del Pi d'en Casals, ja que el dolmen asociat a aquest mogut menhir, fou datat al neolític a la seva excavació.


Coordenades:

Menhir de la Pedra de Llinars: Al Museu Municipal de Montmeló a la Plaça Joan Miró