Traductor

diumenge, 28 de setembre de 2014

Inscultures i estela-menhir al Pla de la Calma

Cap de setmana romàntic amb la Cris, però abans d'anar cap a Santa Maria de Palautordera, on teníem allotjament, volíem passar pel Pla de la Calma a intentar localitzar per tercera vegada, els gravats que hi ha en un roc a pocs metres al nord del dolmen del Pla de l'Ase Mort.

Les informacions trobades sempre ens han portat a aquest roc, el qual es troba al mateix corriol que surt prop del dolmen pujant al turó.

Aquest cop, però, teníem informació nova (just al costat del roc hi ha una pedra amb un parell de regerons). Per tant, tornem a la més que coneguda (per nosaltres) pedra que no té res.


I just al costat veiem això... sí, són gravats!!! (fotografia de sota).


Ara sí, ja teníem més clar que possiblement aquell roc sí que fos el que diuen que tenia gravats. Allà mateix i mòbil en mà, a buscar informació sobre el tema, la qual ens va anar bastant bé. Les fotografies antigues que vam trobar, les vam comparar amb el roc i ens van semblar força convincents com per poder afirmar que, sens dubte, els gravats han estat arrencats o bé li han donat la volta a la pedra... o no sé, és prou estrany!!

Tornem al cotxe i ens dirigim al poble del Montseny, on es troba actualment l'estela del Pla de la Calma.

Deixem el cotxe a l'aparcament que hi ha només entrar al poble, i a peu passem pel carrer existent al costat de l'església, fins que als pocs metres de pujada, trobem un camí preparat, amb bancs i tot. Seguint el camí i a tocar de vivendes, novament, surt un corriol a la dreta, pujant al turonet. Per aquest corriol en uns 100 metres arribarem a l'estela-menhir del Pla de la Calma.


Aquest menhir, en tenir aquests tipus de gravats, s'ha estimat que té una antiguitat d'uns 5000 anys. Per tant, fou erigit al Neolític. Pesa prop d'una tona i té unes dimensions de 1.85 metres d'alçada per 1.30 d'amplada, per 42 centímetres de gruix.

Coordenades:

Actuals del Pla de la Calma: UTM(ETRS89): 31T, 449624, 4623377
Roc amb gravats: UTM(ETRS89): 31T, 445403, 4627188