Traductor

dilluns, 23 de desembre de 2013

Hipogeu i menhir a Dosrius

Avui anem a aprendre una miqueta més sobre la cultura prehistòrica. Havíem sentit a parlar dels hipogeus, però no n'havíem vist mai cap. Vam buscar i rebuscar per a satisfer la nostra curiositat, i en vam trobar un prop de casa!! A Dosrius.

Així doncs, agafem el cotxe i anem a Dosrius, aparquem a un descampat que hi ha a mà dreta per la carretera principal del poble, just quan acabes de passar la riera. Creuem la carretera a peu i agafem un carrer pel qual travessem el poble fins a arribar a la urbanització que hi ha quan s'acaba aquest. Que també la travessarem i, en el seu punt més alt, surt un ample camí de sorra que seguint-lo ens portarà a l'hipogeu (hi ha rètols indicatius).

Un hipogeu és com una cova-dolmen, però la cambra no és natural, sinó que és una excavació humana, col·locant, això sí, les lloses del corredor igual que a les coves i als dòlmens, com es veu a la fotografia. Aquest hipogeu va ser descobert en cedir el seu sostre i se'l va batejar amb el nom d'hipogeu de La Costa de Can Martorell.


En aquest sepulcre calcolític, s'hi van trobar restes d'entre 195 i 205 cossos humans, a més de 68 puntes de sílex i animals domèstics. Segons les proves realitzades de carboni 14, fetes tant per la Universitat de Barcelona com per un companyia francesa especialitzada en el tema, l'edat de l'hipogeu és d'uns 4000 anys.

Sembla que hi deuria haver una confrontació bèl·lica, per la quantitat de morts en la mateixa època i de diversos sexes i edats. Tot i que a Catalunya no eren habituals aquest tipus de confrontacions.

Com a anècdota personal, ens disposem a tornar cap al cotxe i ens trobem un home de la zona, amb el que vam establir una llarga conversa sobre l'hipogeu, bastant interessant, que va acabar en conversa com a poc estranya, parlant de la N.A.S.A., vestits d'astronautes i extraterrestres... sense comentaris!!

De baixada cap al cotxe, a la primera casa que veiem, just on el camí comença a ser asfaltat, veiem un gran roc que junt amb un altre fan d'entrada a la torre. No ho sabíem, però el de la dreta és el preciós menhir de la Costa de Can Martorell. Així que hem hagut de tornar.


Aquest menhir se situa cronològicament parlant entre el Neolític mig i l'edat del Bronze. No es valora cap relació amb el proper hipogeu, ja que no es troba al seu lloc original. En un prncipi el menhir procedia del turó de la Gola,  ubicat al mateix Dosrius, on tampoc s'ha trobat quelcom relacionat amb el monolit. Aquest té una alçada total de 1.60 metres.


Coordenades:

Hipogeu de la Costa de Can Martorell: UTM(ETRS89): 31T, 451158, 4604882
Menhir de la Costa de Can Martorell: UTM(ETRS89): 31T, 451259, 4604854