Traductor

diumenge, 27 de juliol de 2014

Dolmen a Aler

Seguim de vacances, venim d'Arbeca i fem nit a Tamarit de Llitera/Tamarite de Litera, Osca. Oficialment Uesca/Huesca.

Com ja és bastant tard per a embolicar-nos en visites de pobles i, sincerament, l'escassa vegetació no ens anima gaire, decidim cercar algun dolmen.

Ja està, un fitxat. Des de Tamarit, anem a Benavarri/Benabarre i agafem la N-123 direcció Barbastro, la seguirem fins a trobar a mà esquerra Aler, el típic poble de quatre cases amb els habitants al carrer petant la xerrada. A mi m'agrada això, sense mòbils, whatsapp, xarxes socials, etc.

Bé, "al grano Marc".

Deixem el cotxe en una diguem-li placeta que hi ha al mig del poble, tornem enrere uns 50 - 100 metres per agafar el PR-HU-130 i veurem el cartell de senyalització del dolmen. És un corriol que va enganxat a una paret (diria que per tal que no s'enfonsés el terreny de la part superior), el camí és bastant facilet de fer. Dic això perquè quan ja no podíem passar pel camí a causa de les bardisses i plantes, el pagés que era al camp ens va dir que havíem de saltar als seus camps conreats del nivell de sota, just al costat. Vorejarem el camp i veurem un camí que mena a un altre camp, aquest el vorejarem per l'esquerra seguint el camí. I a partir d'aquí, aneu amb més compte encara per no desviar-vos del camí tot seguint les marques del PR, ja que està molt desdibuixat en alguns trams. Arribarem al peu d'un turó on es troba la senyalització del dolmen i Benavarri. El dolmen és a dalt de tot.


La cambra del sepulcre de corredor de Mas del Abad, té unes dimensions de 1.90 metres de llarg per 1.80 d'ample i les dimensions del corredor són 2.80 metres de llarg per 1.20 d'amplada màxima. L'alçada del megàlit i la seva data no l'hem trobat, l'antiguitat potser degut a que aquest sepulcre ha estat expoliat continuament des de fa anys, el que vol dir que no hi han pogut trobar restes per a poder justificar una data.  

Des del poble d'Aler fins al dolmen, hi ha uns dos quilòmetres. No és lluny, ara, l'última pujadeta... %!^[@<*·#!!!


Coordenades:

Mas del Abad: UTM(ETRS89): 31T, 288378, 4664657