Traductor

diumenge, 30 de desembre de 2012

Dòlmens a Castellterçol I

Avui ens apropem a Castellterçol, el poble d'abans de Moià.

Teníem ganes de caminar, així que deixem el cotxe al poble i anem en recerca dels dòlmens que teníem previst veure.

Agafem el camí de La Pinassa i a uns 4'2 quilòmetres sense deixar el camí arribem al dolmen, però no és tan fàcil de vegades. Passa sobretot que tota la informació que has pogut extreure de llibres i recerques per Internet no valen per res... però una bona solució és preguntar a la gent del poble, o a algun caçador que et trobis per la muntanya, que és més habitual del que us podeu imaginar. Aquest últim va ser el nostre cas, i a més semblava que el molt bon home fos de la zona de tota la vida, en sentir com s'indignava amb els propietaris de les terres que s'estaven carregant els boscos. Ens va acompanyar fins al mateix sepulcre. Creuant una zona de conreu (d'aquestes que és queixava l'home), just abans d'una pronunciada baixada. Al marge esquerre del camí, hi ha un mini-dolmen artificial, per marcar el real, que està a la mateixa alçada creuant el conreu (uns 50 metres).

És aquest, el dolmen de Mas Clamí.


El megàlit està mig ensorrat com es pot veure a la fotografia. És de tipus cambra simple, les seves mides no les trobo, però no cal dir que l'alçada és elevada (jo faig 1.75 m.). Pertany al període calcolític (2000 - 1800 a.C.). A la seva excavació es van localitzar un total de 8 cossos humans, amb diferents fragments ceràmics i quantitat de denes de collaret.

Anem a cercar un altre megàlit, la Cista del Gavatx, encara que els experts no es decideixen entre cista i sepulcre de fossa.

Per trobar la cista, és complicadet, cal tornar al poble i desviar-nos pel camí que acompanya a la riera de Pererol, al sud-est del poble. El dolmen no està indicat i es troba a la part superior del camí, envoltat per molta vegetació. Si el voleu trobar amb certa facilitat, tiraria de sant wikiloc.


El dolmen és a uns dos quilòmetres del poble, més o menys, (no és exacte), fa uns 2.20 metres de llarg per 1.30 metres d’amplada i una profunditat d’1.25 metres. No hem trobat gaire informació de l'edat del megàlit, però l'inventari de la Generalitat afirma que és del Calcolític (2200 - 1800 a.C.).

A la seva prospecció, es va comprovar que el megàlit fou reutilitzat en tres ocasions, comptant 14 inhumacions. Juntament amb elles, s'hi va trobar divers material ceràmic i un fragment de ganivet de sílex.


Cooordenades:

Mas Clamí: UTM(ETRS89): 31T, 424744, 4623769
Cista del Gavatx: UTM(ETRS89): 31T, 425999, 4621586